Ulazna vrata

Ulazna vrata trebala bi uvijek biti jasno naznačena tako da posjetilac već na prvi pogled uoči glavni ulaz u kuću. To nikako ne znači da glavni ulaz mora biti na uličnom pročelju, iako je tako u većini slučajeva. Ukoliko je ulaz bočno, treba ga istaći urednim puteljkom kroz vrt, trijemom ili nadstrešnicom. Dobra ulazna vrata uljepšavaju cijelo pročelje. To se osobito odnosi na starinske kuće izražajnog arhitektonskog stila. Vrata koja odgovaraju cjelokupnom arhitektonskom stilu mnogo znače za cijelu kuću. Ulazna vrata su ogledalo domaćina.

Današnje tržište preplavljeno je velikim brojem vrsta ulaznih vrata, te treba u mnoštvo izbora pronaći pravo rješenje. Kao ulaz u kuću, ulazna vrata govore o stilu osobe, karakteru i osobnom ukusu više nego što netko misli. Za proizvođače i dizajnere to predstavlja nove izazove svakog dana. Kako vrata imaju funkcionalnu, ali prije svega i dekorativnu ulogu samim time postaju vrlo osobni element kuće. Ulazna vrata moraju zadovoljiti najviše zahtjeve, kako po funkciji tako i po dizajnu.

Vanjska vrata jednako kao i prozori moraju štititi od vremenskih utjecaja, moraju biti sigurna i pri tom estetski dobro izgledati. Vrata su vrlo bitan element svakog doma. Iako se u današnje vrijeme ide na što otvorenije i prostranije prostore, činjenica je da se bez nekih vrata jednostavno ne može. Postoje razni modeli i tipovi vrata, a materijali i njihove kombinacije korišteni pri izradi vrata gotovo da i nemaju granica. Osim važnosti vizualnog dojma, izuzetno je važna dimenzija vrata u odnosu na kompletno pročelje kao i svijetla dimenzija vrata, koja osigurava nesmetan, komotan ulaz u stambeni prostor.

Ulazna vrata mogu biti jednokrilna, dvokrilna, te kombinacija fiksnog i zaokretnog krila. Što se tiče materijala od kojeg s izrađena mogu biti: drvena, plastična, metalna, ili kombinacija različitih materijala. Bez obzira na odabir materijala doći će do određenih većih ili manjih deformacija zbog vanjskih utjecaja. Naime klimatksi utjecaji dosta utječu na vrata. Recimo, drvena vrata se ratežu pod utjecajem vlage, dok recimo metalna i plastična vrata mijenjaju oblik pod utjecajem visokih i niskih temperatura. Svaka od ovih vrsta ima svoje prednosti i nedostatke, a te karakteristike ovise o mnogo faktora.

Ukoliko su vrata urađena od različitih materijala, p od putjecajem vlage i temperature svaki će „raditi“ na svoj način što će uzrokovati deformaciju. Ulazna vrata odijeljuju tople unutarnje prostore od vanjskih hladnih, te je ovakve deformacije nemoguće izbjeći. No odabirom provjerenog izvođača, koji je usavršio tehnologiju proizvodnje i koristi odgovarajuću konstrukciju za vrata, ovakve deformacije će se zadržati u prihvatljivim granicama, te ćete dobiti i garanciju za njihovu kvalitetu na određeni broj godina.

Osim navedenih kriterija, prilikom odabira vrata treba voditi računa o namjeni vrata, tj. za ono što će služiti, način grijanja, vlažnost zraka, dakako i o interijeru i eksterijeru. Za dugoročnost vrata važna je i pravilna ugradnja. Stoga je bitno da slijedite upute proizvođača, kako ne bi došlo do neželjenih efekata. Te upute obično dobijete prilikom isporuke vrata.

O čemu to treba voditi računa? Poseban naglasak stavljen je na temperaturne uvjete u kojima se ugrađuje. Također, morate voditi računa o postavljanju dovoljne količine PU pjene za prihvat vrata, koju je važno nanijeti po cijelom otvoru između okvira vrata i zidnog otvora.

Kako vidimo odabir ulaznih vrata je dosta kompleksan proces. Prije svega treba voditi računa o dizajnu, tj. da se vrata uklope u naš objekat, i da ima određenu estetsku vrijednost. Treba ih dakle uklopiti u način oblikovanja cijelog prostora. Trebaju biti zadovoljeni svi kriteriji, stoga vam savjeti proizvađača mogu mnogo pomoći. Za odabir vrata ostavite dovoljno vremena i provjerite sve kriterije kako biste u konačnici bili zadovoljni sa onim što ćete kupiti. Trebate imati na umu da će vam vrata koja uzimate korisiti nekoliko godina.

Vrata su opremljena  dvostrukom brtvom (brtvom u dovratniku i brtvom u krilu) tako da vrata imaju dobru zvučnu i toplinsku izolaciju. U sva vrata ugrađena je sigurnosna peterostruka brava. Cilindrične spojnice imaju izuzetnu čvrstoću, nosivost svake spojnice je 130kg. Spojnice imaju mogućnost podešavanja po visini i dubini krila. Pojedini modeli vrata su s ugrađenim izostaklom izvedenim u više vrsta stakla. Svi dijelovi vrata izrađeni su od hrastovog drveta u lameliranoj izvedbi što vratima daje izuzetnu čvrstoću i trajnost.

Vrata su površinski zaštićena vodenom impregnacijom; tonirano prema ton karti (može se birati između 8 različitih boja) ili bezbojna te su lakirana vodenim lakom u dva nanosa s međubrušenjem. Površina vrata zaštićena vodenim lakom koji je otporan na utjecaj UV zraka i elastično svojstvo laka daje vratima izuzetnu otpornost na utjecaj atmosferilija.

Dimenzije vrata su 1100x2100x54 (54) mm.