Sobna vrata

Unutarnja vrata

Naša sobna vrata odlikuju se kvalitetnom izradom, modernim dizajnom, čvrstoćom i postojanošću. Nudimo Vam unutarnja (sobna) vrata kao i vrata sa sigurnosnom bravom kojim ćete u potpunosti biti zadovoljni dugi niz godina. Proizvodimo sobna vrata od punog drveta različitih modela, kao i vrata od MDF-a presvučena raznim furnirima i dekorima. Ispunu vrata radimo od tvrdog stiropora (visoka zvučna i toplinska izolacija), po želji kupca možemo ponuditi i ispunu od cijevaste iverice, koja daje veću zvučnu izolaciju. Osim standardne ponude vrata tu su i vrata u Ral bojama koja se očituju glatkom, svilenkastom površinom.

Otkrijte mogućnosti kretanja. Također Vam nudimo praktična klizna vrata koja se otvaraju ispred zida ili u zid, koja su dobrodošla ideja naročito za manje prostore

Sobna vrata po Vašoj želji

Uz visoku kvalitetu sobnih vrata Salkanović Tišleraj Vam izlazi u susret i kombinira vrata za Vas. Iz jednostavnih glatkih modela sobnih vrata do dizajn modernih vrata nudimo gotovo neograničen izbor – ali najbolji dio je da se svaka vrata proizvode extra prema Vašoj želji (vrste drveta, dekora, furnira, vrste stakla, ručke…) Otkrijte svoj osobni zahtjev model – funkcija, raznolikost i dizajn.

Sobna vrata – Da li ste znali?

Sobna vrata imaju za osnovnu funkciju razdvajanje dva prostora. Kada uzmemo u obzir koliko puta se otvaraju i zatvaraju sobna vrata, nepotrebno je govoriti o nužnosti kvalitete vrata. Međutim, suvremeni interijeri postavili su dodatne zahtjeve sobnim vratima. Tako je suvremeni način uređenja interijera dodao novu funkciju sobnim vratima. Ona su postala zapravo dio namještaja i tako se promatraju.

Sobna vrata nisu samo barijera koja odjeljuje dvije prostorije, već treba težiti da ona budu ukras vašeg doma ili ureda. Suvremena sobna vrata su konstrukcijski bitno različita od vrata izrađenih od masiva. Za njihovu izradu postoji novi skup pravila struke koji garantuje njihovu dugotrajnu i pouzdanu upotrebu.

Prvo pravilo je svakako izbor materijala od kojih će se izrađivati sobna vrata. U izradi vrata koristimo sve vrste furnira s mogućnošću ostakljenja. Osnovni materijal za izradu sobnih vrata jeste MDF (vrsta pločastog materijala koji se može opisati kao srednje gusti vlaknasti materijal u obliku ploča). Pored toga koriste se i dovratnici od panel ploča ili masiva, u ovisnosti od zahtjeva upotrebe. Iverica nije dobar materijal za izradu dovratnika, no u serijskoj proizvodnji je jedini materijal koji se koristi. Dovratnici su u starijoj terminologiji zapravo štokovi. Štokovi mogu biti pravougaoni ili zaobljeni.

Sobna vrata se uglavnom sastoje od:

  • Krila
  • Štoka vrata
  • Samih brava i kvaka

Vratna krila prema obliku i detaljima izrade možemo podijeliti u tri skupine. Prva skupina su tzv. klasična vratna krila koja i jesu najzastupljenija. Osnovna odlika ovakvih vratnih krila je jednostavnost linija i oblika. Druga skupisna su tzv. stilska krilna vrata. Ona oblikom sliče već viđenim oblicima, ali su prema načinu izrade jedinstvena.Njihova glavna odlika su naglašeni detalji poput profiliranih ukrasa s lajsnama.

Takvo vratno krilo se izrađuje u kombinaciji furniranih i masivnih elemenata i laičkom oku je gotovo nemoguće uočiti razliku između tako izrađenog krila u odnosu na ono izrađeno u cijelosti od masiva. Treća skupina su vratna krila koja su u cjelosti izrađena od masiva.

Kako izabrati sobna vrata?

Izbor oblika i boje vrata ovise o ličnom ukusu pojedinca. Vrata daju poseban naglasak u modernom oblikovanju prostora, naročito sobna vrata. Sobna vrata štite našu intimu, daju nam dodatnu sigurnost i osiguravaju zadržavanje topline ili buke unutar određene prostorije. Ujedno su i odličan element sa kojim se može u svakom prostoru postići maksimum prilikom uređenja i opremanja interijera.

Ako su ulazna vrata ta koja predstavljaju i štite vaš dom, a ukućanima pružaju osjećaj sigurnosti, sobna vrata su tu kako bi vam pružila privatnost i kako bi izvršila svoju praktičnu zadaću: zaštitu od propuha, širenja mirisa iz kuhinje, buke, ali i povećanje energetske učinkovitosti. Imajte na umu, vrata trebaju izdržati godine i godine otvaranja i zatvaranja, pa i pokoje zalupljivanje, stoga tražite samo najkvalitetnije.

Sobna Vrata – Vrste sobnih vrata

Imamo više podjela sobnih vrata. Sobna vrata prema vrsti materijala od kojih su izređena dijelimo na: sobna vrata od punog drveta, medijapana, HDF-a, furnira, sa dekor folijom i od PVC-a. S druge strane imamo i podjelu vrata s obzirom na oblik. Tako imamo: ravna, reljefna (sa ispupčenjima i udubljenjima), sa staklenim otvorom (danas dosta zastupljena), pravolinijska i lučna. Sobna vrata možemo podijeliti i s obzirom na način na koji se otvaraju, pa tako imamo: jednokrilna, dvokrilna i klizna vrata.

Sobna se vrata izrađuju uglavnom u standardnim dimenzijama, no naravno izrađuju se i po posebnim mjerama. Vrata su nešto o čemu treba posebno voditi računa. Sobnih vrata ima raznih kvaliteta, raznih materijala, kao i naravno podrazumeva se različitih cijena u zavisnosti od toga koliko su kvalitetna, koji je proizvodač u pitanju itd. Sobna vrata i njihovu važnost nikako ne smijete zanemariti, stoga je izbor sobnih vrata jako bitna stvar.